López Piñero, José Mª

Identity area

Type of entity

Person

Authorized form of name

López Piñero, José Mª

Parallel form(s) of name

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

  • José Maria López Piñero

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

1933-2010

History

Estudià medicina a la Universitat de València (UV) on es doctorà l'any 1960. Es formà com a especialista en història de la medicina a les universitats alemanyes de Munic i Bonn, i a la de Zuric (Suïssa). Fou catedràtic d'Història de la Medicina de la UV des de setembre de 1969 fins a l'octubre de 1988, quan es va jubilar.

Estava casat amb María Luz Terrada Ferrandi, també historiadora de la ciència i bibliómetra.

Va ser fundador, el 1985, l'Institut d'Història de la Ciència i la Documentació, centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, que en l'actualitat porta el nom de López Piñero.

A més és autor dels estudis "Medicina moderna i societat espanyola (segles XVI-XIX)", "La introducció de la ciència moderna a Espanya", "Diccionario histórico de la ciència moderna a Espanya" i "Orígens històrics del concepte de neurosi", entre altres obres.

Va ser membre fundador de la Societat Espanyola d'Història de la Medicina, de la qual ha estat president, i soci numerari de diverses institucions internacionals, entre altres, la Gessellchaft für Wissenschaftsgeschichte, la Société Internationale pour l'Histoire de la Médecine, la Société Metge-psychologique o la Interamerican Medical and Health Association. El 2005 va ser investit com a acadèmic de la Real Acadèmia de la Història.

Entre les condecoracions i premis que López Piñero ha rebut al llarg de la seva carrera figuren la Gran Creu de Sanitat, la Encomienda amb placa de Alfonso X el Savi, el Premi Alberto Sols d'Investigació Mèdica, l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en 1994, la Medalla de la Facultat de Medicina de València, la Distinció Especial a la Investigació del I Centenari, la Medalla d'Or del Col·legi Oficial de Metges de València i el nomenament de Fill Adoptiu de la Ciutat de València. També fou membre del Consell Valencià de Cultura entre 1985 i 1992.

Va morir el 9 d'agost de 2010 a València, on fou incinerat.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mar%C3%ADa_L%C3%B3pez_Pi%C3%B1ero

Places

Legal status

Functions, occupations and activities

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Access points area

Occupations

Control area

Authority record identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

  • Clipboard

  • Export

  • EAC