Fons FJGA - Fons Jaume Grimalt d'agricultura

Memorias reglamentarias y otros informes. 1875-1891 Memorias reglamentarias y otros informes. 1892-1909

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 7040 AHUIB FJGA

Títol

Fons Jaume Grimalt d'agricultura

Data(es)

  • 1875 - 1977 (Accumulation)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

El fons és format per 3 sèries documentals, que ocupen 12 capses arxivadores.

Àrea de context

Nom del productor

(S'Horta, Felanitx, 1937)

Història biogràfica

"Jaume Grimalt Obrador és un enginyer agrònom mallorquí. Perit agrícola per l'Escola Tècnica de Perits Agrícoles de Barcelona i llicenciat en enginyeria agrònoma per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms de Madrid.
Va començar la seva trajectòria professional el 1964 com a enginyer de la Direcció General de la Producció Agrària a Madrid per integrar-se en la Secció de Comercialització. Durant aquesta època va ser nomenat, en representació del Ministeri d'Agricultura d'Espanya, vocal de la Mutualitat Nacional Agrària de la Seguretat Social. A partir de 1969 és traslladat a les Illes Balears com a enginyer encarregat del Servei de Preus i Mercats de la Secretària General Tècnica del Ministeri d'Agricultura. A continuació desenvolupa diverses labors en el Servei Nacional de Productes Agraris (SENPA) i en la Direcció Territorial del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, tots a les Illes Balears.
El 1990 és nomenat director territorial del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a les Illes Balears, lloc que va ocupar 7 anys fins al seu nomenament com a director de l'Àrea d'Agricultura i Pesca de la Delegació del Govern d'Espanya a les Illes Balears, càrrec que va ocupar fins a la seva jubilació el 2005. Paral·lelament a les seves obligacions amb les diferents administracions, va ser president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla i Llevant de Mallorca (2003-2004), president del Consell Agrari Insular de Mallorca (2004) i és vocal del Consell d'Administració de Mercapalma (2005).
També ha col·laborat activament, per raó del seu càrrec, en la creació i posada en funcionament del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, i en la reestructuració i regularització del sector lacti. El 2006 va rebre el Premi Ramon Llull."

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaume_Grimalt_Obrador

Història arxivística

El fons documental té el seu orígen en l'activitat del Sr. Jaume Grimalt Obrador, enginyer agrònom, com a director de la Delegació Provincial del “Ministerio de Agricultura y Pesca”. Els informes agronòmics més antics (finals del segle XIX i principis del XX) varen ser recuperats pel Sr. Bartomeu Simonet i conservats pel donant.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Aquest fons documental arribà a l'Arxiu Històric de la UIB mitjançant conveni de donació del seu propietari, Jaume Grimalt Obrador, amb la universitat, després de la mediació dels professors Jaume Binimelis i Joan Rosselló, conscients del seu valor informatiu i cultural.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

El fons Jaume Grimalt, arribat en cinc caixes de cartró, es troba format per vuit llibres, tres publicacions, dos mecanoscrits (un d'ells enquadernat) i cinc lligalls de números de revistes.

Ingressos

No es preveuen més ingressos.

Sistema d'organització

Els fons, en origen desordenat, s'ha estructurat en trens sèries documentals principals, dues de les quals contenen a més diverses subsèries donat el caràcter seriat del seu contingut. Les tres sèries principals són:

  • Memòries del Ministeri
  • Informes, ponències i projectes econòmics
  • Revistes

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

L’Arxiu històric de la Universitat de les Illes Balears (UIB) es regula per la llei 13/1985, de 25 de juny, del Patrimoni històric espanyol; pel Reial decret 1708/2011, de 18 de novembre, del Sistema espanyol d’arxius, on se’n regula el règim d’accés; per la Llei 12/1996, de 21 de setembre, del Patrimoni de les Illes Balears; i per la Llei 15/2006, de 17 d’octubre, d’Arxius i patrimoni documental de les Illes Balears.

Es pot accedir directament a la documentació mitjançant la presentació de DNI o similar. L’única limitació específica per a la consulta és la prohibida per la llei que empara les dades que afecten la intimitat de les persones i la protecció de dades de caràcter personal, establertes a la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de caràcter personal. Quant a obres publicades, es regeix pel Reial decret, 1/1996, de 12 d’abril, del text refós de la llei de Propietat intel·lectual.

La consulta s’ha de fer dins la sala de l’Arxiu i els documents es poden fotocopiar, escanejar o fotografiar sempre sota la custòdia del personal de l’Arxiu, si l’estat físic de la documentació ho permet; en cadascun dels casos s’aplicaran les tarifes que s’hagin establert.

Condicions de reproducció

Idioma del material

  • espanyol

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

En general, els documents es troben en bon estat de conservació. El material és en paper i els llibres amb cobertes de cartró

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Generar punts d'accés

Àrea de control de la descripció

Identificador de la institució

7040 AHUIB

Regles o convencions

ISAD(G)

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Minimal

Dates de creació revisió eliminació

Creació: 20/11/2019

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Objecte digital (Master) rights area

Objecte digital (Reference) rights area

Objecte digital (Thumbnail) rights area

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats