Arxiu Municipal de Pollença

Àrea d'identificació

Identificador

7042_AMPO

Forma autoritzada del nom

Arxiu Municipal de Pollença

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Municipal

Àrea de contacte

Tipus

Adreça

Adreça

Localitat

Pollença

Regió

Illes Balears

Nom del país

Espanya

Codi postal

07460

Telèfon

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

Àrea de descripció

Història

Les primeres notícies trobades sobre l'organització de l'arxiu es remunten a finals del segle XIX amb Mateu Rotger, sense que coneguem la metodologia utilitzada. Uns quaranta anys més tard la Comissió Gestora de l’Ajuntament va encarregar a Jaume Lladó l’organització de l’arxiu, ocupant-se de la secció històrica i publicant el seu catàleg. Gràcies a les seves notícies podem conèixer la pèrdua de fons documentals del Convent de Sant Domingo durant el segle XIX, així com de dos carros de documentació i la pèrdua de dos còdexs, un amb ordenances municipals.
Se suposa que l'arxiu es va trobar ubicat entre 1387 i 1714 a les dependències municipals de la Casa de l'Almoina. Posteriorment va ser traslladat fins a una casa del carrer Carrizo, un immoble que el 1867 es va declarar en estat ruïnós i que va destruir part del fondó documental.
El 1882 l'arxiu va passar a l'antic col·legi de Monti-sion, en una sala al Carrer Jesús, i el 1935 es va traslladar a una altra sala, on ja se'l va trobar Jaume Lladó. Un últim trasllat històric el va portar a una altra sala, ubicada sota uns banys amb problemes de canonades, que van provocar problemes a part de l'arxiu, i arribant a satisfer la documentació fins i tot al terra del dipòsit
El 1984 s'encarregà una altra organització al Consell Insular de Mallorca. La barreja de la diversitat documental i el gran període cronològic van tenir com a conseqüència uns treballs organitzatius que van perdurar des del 1984 fins al 1987.
Davant les opcions dolentes d'un bon dipòsit de l'arxiu a l'ajuntament, la documentació amb més de cent anys d'antiguitat es va traslladar al Convent de Sant Domingo, i nou anys després es va traslladar al Centre Cultural Guillem Cifre de Colònia. El fons més modern continua al dipòsit situat a l'Ajuntament, al costat de les oficines municipals.
Entre els fons d'origen no municipal podem trobar part de la documentació de les Ordres del Temple i de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem, la cúria del bisbe, la comunitat parroquial i del Convent de Sant Domingo, diferents associacions gremials, polítiques i culturals o recreatives.

Context geogràfic i cultural

Municipi de Pollença, Illa de Mallorca, arxipèlag de les Illes Balears

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

Gestió documental i polítiques de....

Edificis

Fons

Instruments de descripció, guies i publicacions

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Condicions d'accés i requeriments

Accessibilitat

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Serveis de reproducció de documents

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • Porta-retalls

Contacte principal

Pollença, Illes Balears
ES 07460