Jaume III

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma autoritzada del nom

Jaume III

Forma(es) paral·lela(es) del nom

  • Jaume III de Mallorca

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1315–1349

Història

Jaume III de Mallorca (Catània, Sicília 1315 – Llucmajor, 1349), rei de Mallorca, comte de Rosselló i la Cerdanya i senyor de Montpeller (1324-1349). Fill de Ferran de Mallorca, tercer fill de Jaume II i d'Isabel de Sabran. Als nou anys fou designat rei pel seu oncle Sanç, que no tenia fills, i per administrar el regne durant la seva minoritat es formà un consell de regència, que nomenà com a tutor l'infant Felip, germà del difunt rei Sanç. El rei d'Aragó, Jaume el Just, que pretenia la corona de Mallorca, aprofità aquestes circumstàncies per imposar unes dures condicions econòmiques a canvi de la renúncia. Quan el 1335 fou declarat major d'edat i assumí la corona, es trobà amb un regne despoblat i arruïnat, en part per les condicions imposades per Jaume el Just, i també a causa de l'epidèmia de l'any 1331 i les sequeres dels anys 1331 i 1333, que obligaren a importar blat i assumir despeses financeres i militars. Durant el seu regnat és creà el Consolat de Mar a Palma (1326) i es redactaren les Lleis Palatines (1337) que intentaren reorganitzar la cort. El maig de 1343 Pere el Cerimoniós conquistà Mallorca, el 1345 el Rosselló i la Cerdanya. El 1349 Jaume III va vendre Montpeller al rei de França Felip VI, i posteriorment desembarcà a Mallorca per intentar recuperar el regne, però fou derrotat i mort a la batalla de Llucmajor el 25 d'octubre 1349, on també va ser ferit i fet presoner el seu fill Jaume.
Les restes de Jaume III estaven enterrades a l'església metropolitana de València i segons decret del 2 de desembre de 2004 se n'ordena el trasllat a la Seu de Palma, més concretament a la capella de la Trinitat, on s'havien d'enterrar juntament amb les de Jaume II, fins que l'any 1947 es varen estrenar els seus mausoleus. Si clicau damunt la URL següent podreu veure el decret signat pel mallorquí i aleshores president del consell de ministres d'Espanya Antoni Maura Montaner.

http://www.ramhg.es/index.php/informes-y-bibliografia/casas-reales-y-soberanas/articulos/218-traslado-de-los-restos-del-rey-jaime-iii-de-mallorca-a-la-catedral-de-palma

Llocs

Mallorca, València, Montpeller, Sicília, Llucmajor, Catània

Estatus jurídic

Rei de Mallorca (1324-11349)

Funcions, ocupacions i activitats

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Access points area

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

AHUIB

Identificador de la institució

ESP AU UIB

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Revised

Nivell de detall

Minimal

Dates de creació, revisió i eliminació

Desembre de 2012

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts


  • Viquipèdia.
  • GAMBÚS SAIZ, Mercè. "Els reis de Mallorca en la reforma litúrgica de la catedral de Malllorca. 1901-1905", a GAMBÚS SAIZ, Mercè i FULLANA PUIGSERVER, Pere. "Jaume II i la catedral de Palma". Palma: Capítol de la Seu de Mallorca, 2012. Col·lecció Seu de Mallorca, 3.

Notes de manteniment

  • Porta-retalls

  • Exporta

  • EAC