Sagristà i Llompart, Emili

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma autoritzada del nom

Sagristà i Llompart, Emili

Forma(es) paral·lela(es) del nom

  • Sagristá, Emilio

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

  • Sagristá Llompart, Emilio
  • Sagristà Llompart, Emili

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1875-1963

Història

Capellà. El seu pare era militar de Marina i això li va permetre tenir una acurada educació. Essent encara seminarista, fou bibliotecari del Seminari i assistent del Bisbe Campins; tot just acabada la carrera, ingressà a l’administració del Capítol de la Seu de Mallorca com a tinent arxiver i oficial de secretaria. Ja de capellà, a partir de 1905, fou professor del Seminari Conciliar de Sant Pere, i impartí classes de física, química, història natural i astronomia. Promogué el Museu d’Història Natural i el Gabinet de física del Seminari. Fou responsable de l’observatori astronòmic i meteorològic del Seminari, des del 1910 fins a la seva mort. També fou col·laborador de mossèn Alcover en les tasques del Diccionari. És autor dels treballs de "La telegrafía sin hilos" (1899); guanyador del certamen literari del Seminari d’aquell any; "Elementos de astronomía" (1944) i d’articles sobre la història i l'arquitectura de la Seu de Palma. També va escriure sobre la Seu i diverses reformes que s'hi dugueren a terme: "La Catedral de Mallorca: un capítulo de su historia antigua : los corredores de los cirios" (1948), "La Catedral de Mallorca : El enigma de la Capilla de la Trinidad" (1952)... A més dels seus coneixements científics tenia molta afició per l'astronomia i la fotografia.

Llocs

Palma

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Access points area

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

AHUIB

Identificador de la institució

ESP AU UIB

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Final

Nivell de detall

Full

Dates de creació, revisió i eliminació

Desembre de 2012

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts

GARCIAS, Mireia i PONS, Guillem X. (Eds.). "Llorenç Garcies i Font, Científic i promotor cultural". Palma: Govern de les Illes Balears, 2011. Col·lecció La Ciència a les Illes Balears, 10. Pàg. 234.
SEGUÍ i TROBAT, Gabriel. "Emili Sagristà i Llompart en el seu context" a "Conferències de les Jornades de commemoració i estudi de l'eclipsi total de sol (1905)" (2004).

Notes de manteniment

  • Porta-retalls

  • Exporta

  • EAC