Sagristà i Llompart, Emili

Àrea d'identificació

Tipus d'entitat

Person

Forma autoritzada del nom

Sagristà i Llompart, Emili

Forma(es) paral·lela(es) del nom

  • Sagristá, Emilio

Forma(es) normalitzada del nom, d'acord a altres regles

Altra(es) forma(es) del nom

  • Sagristá Llompart, Emilio
  • Sagristà Llompart, Emili

Identificadors per a organismes

Àrea de descripció

Dates d'existència

1875-1963

Història

Capellà. El seu pare era militar de Marina i això li va permetre tenir una acurada educació. Essent encara seminarista, fou bibliotecari del Seminari i assistent del Bisbe Campins; tot just acabada la carrera, ingressà a l’administració del Capítol de la Seu de Mallorca com a tinent arxiver i oficial de secretaria. Ja de capellà, a partir de 1905, fou professor del Seminari Conciliar de Sant Pere, i impartí classes de física, química, història natural i astronomia. Promogué el Museu d’Història Natural i el Gabinet de física del Seminari. Fou responsable de l’observatori astronòmic i meteorològic del Seminari, des del 1910 fins a la seva mort. També fou col·laborador de mossèn Alcover en les tasques del Diccionari. És autor dels treballs de "La telegrafía sin hilos" (1899); guanyador del certamen literari del Seminari d’aquell any; "Elementos de astronomía" (1944) i d’articles sobre la història i l'arquitectura de la Seu de Palma. També va escriure sobre la Seu i diverses reformes que s'hi dugueren a terme: "La Catedral de Mallorca: un capítulo de su historia antigua : los corredores de los cirios" (1948), "La Catedral de Mallorca : El enigma de la Capilla de la Trinidad" (1952)... A més dels seus coneixements científics tenia molta afició per l'astronomia i la fotografia.

Llocs

Palma

Estatus jurídic

Funcions, ocupacions i activitats

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura/genealogia interna

Context general

Àrea de relacions

Access points area

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Occupations

Àrea de control

Authority record identifier

AHUIB

Identificador de la institució

ESP AU UIB

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Final

Nivell de detall

Full

Dates de creació, revisió i eliminació

Desembre de 2012

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts

GARCIAS, Mireia i PONS, Guillem X. (Eds.). "Llorenç Garcies i Font, Científic i promotor cultural". Palma: Govern de les Illes Balears, 2011. Col·lecció La Ciència a les Illes Balears, 10. Pàg. 234.
SEGUÍ i TROBAT, Gabriel. "Emili Sagristà i Llompart en el seu context" a "Conferències de les Jornades de commemoració i estudi de l'eclipsi total de sol (1905)" (2004).

Notes de manteniment

  • Porta-retalls

  • Exporta

  • EAC

Matèries relacionades

Llocs relacionats