Fons FCOC - Fons Cercle d'Obrers Catòlics

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 7040 AHUIB FCOC

Títol

Fons Cercle d'Obrers Catòlics

Data(es)

  • 1869 - 1975 (Creation)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

Material en paper que consta de 169 unitats d'instal·lació

Àrea de context

Nom del productor

(1877-1973)

Història administrativa

Els cercles d’obrers catòlics, entitats creades amb la finalitat d’afavorir l’associacionisme obrer de caràcter confessional, s’incrementaren notablement arrel de la creixent preocupació dels papes pels problemes socials, plasmada en diverses encícliques, en particular la de Lleó XIII '"Rerum Novarum" (‘Sobre les coses noves’) el 1891. El principal impulsor d’aquestes associacions fou el jesuïta Antoni Vicent, que creà els primers a Manresa el 1865. La tasca d’aquest religiós i els seus coreligionaris tengué una influència molt forta del francès Albert de Mun; tots donaren als cercles un caire alhora religiós, econòmic, recreatiu i instructiu. Aquestes entitats, en darrer terme, depenien del bisbe de la diòcesi.
El primer Cercle d’Obrers Catòlics que es fundà a Mallorca fou el de Palma el 1877. Es difongueren per tola l’Illa. El de Manacor, per exemple, que és dels primers, data de 1880. Un esborrany firmat per Quadrado, diu “trasformada la Sociedad Católica en otra titulada Circulo de Obreros Católicos” (1877).

Història arxivística

La custòdia d’aquest fons institucional està relacionada amb els canvis de domicili i les diferents seus que va tenir el Cercle. A part de les juntes dels Caputxins, trobam el Cercle al carrer del Call, després al Fortuny i al del Sol, al carrer Sans, i també al carrer Zagranada. Els documents foren ordenats per la llicenciada Elvira González que realitzà l’inventari quan es va traslladar el fons a la Universitat de les Illes Balears.

Origen de l'ingrés o de la transferència

La documentació ingressà a l'Arxiu històric de la Universitat de les Illes Balears després que Elvira González en realitzàs l'inventari.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

El fons consta de 169 unitats d'instal·lació. La documentació es guarda en capses, llibres i lligalls que contenen totes les activitats que s'han guarda del Cercle d'Obrers Catòlics: llibres d'actes, comptabilitat, correspondència, incidències, canvis de domicili, afiliats, normatives...

Ingressos

Sistema d'organització

El fons està ordenat segons l’inventari d’Elvira González i consta de les seccions següents:

  • Govern intern: actes i estatuts
  • Administració: correspondència
  • Comptabilitat
  • Accionistes
  • Socis
  • Beneficència
  • Activitats
  • Sala d’actes.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Accés lliure

Condicions de reproducció

Bon estat de conservació

Idioma del material

  • espanyol

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Material en paper i en llibres relligats en portades de cartó. Els documents són manuscrits i alguns mecanografiats.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Nota de publicació

OBRADOR BILLON, Luis: “Nuestra neutralidad”. Conferència pronunciada por D. Luis Obrador Billón al Circulo de Obreros Católicos de Palma de Mallorca. Palma de Mallorca: Tip. La Esperanza, 1917.
CERCLE D’OBRERS CATÒLICS DE SINEU: “Reglamento del Círculo Católico de Obreros de la villa de Sineu y estatutos de secciones: 1ª Patronato de la Juventud Obrera 2ª Socorros Mútuos, 3ª Caja Ahorros y Préstamos de Sineu.
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA “Estatutos del Círculo de Obreros Católicos de Santa Catalina”. Palma de Mallorca: Imprenta de las Hijas de Juan Colomar, 1911.
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Reglamento para la Sociedad Círculo de Obreros Católicos de Palma, 1879. Palma: Imprenta de Villalonga, 1879.
CERCLE D’OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Reglamento del Círculo de Obreros Católicos de Inca: Sociedad de Socorros. Inca: Tip. De Sastre y Pieras, 1900.
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Reglamento de la Sociedad Círculo de Obreros Católicos de Palma de Mallorca: Tipología Católica Balear, 1887 (núm. 19 carpeta).
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Reglamento de la Sociedad Círculo de Obreros Católicos de Palma de Mallorca: Tip. Hijas de J. Colomar, 1903 (núm. 19 carpeta).
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Reglamento de la Sociedad Círculo de Obreros Católicos de Palma de Mallorca: Pont d’Inca, Tip. Antonio Homar, 1916 (núm. 19 carpeta).
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Estatutos. Palma: Imp. La Esperanza, 1923 (núm. 19 carpeta).
CERCLE D´OBRERS CATÒLICS DE PALMA: Estatutos del Circulo de Obreros Católicos de Palma de Mallorca: Imprenta Pedro Homar, 1948- (2 ejemplares) (núm. 27 carpeta).
CORTES I CORTES, Gabriel: “Nuestra ciudad al fundarse el Círculo de Obreros Católicos”. Conferencia pronunciada por D. Gabriel Cortés el día 9 de noviembre de 1952 en la “Sala Franciscana “, con motivo de las fiestas conmemorativas de las Bodas de Diamante del Círculo de Obreros Católicos. Ciudad de Mallorca: Prensa Mallorquina, 1952.
ENCICLOPEDIA DE MALLORCA: “Cercle Catòlic”; “Cercle d´Obrers Catòlics de Palma”.
PONS VALLÉS, Francesc: “Labor social del Círculo de Obreros Católicos de Palma”. Palma de Mallorca: Tipografía La Esperanza, 1927.
ROSSELLÓ RAMON, Maria Rosa: “El paper socio-educatiu del Cercle d’Obrers Catòlics de Palma” (1877-1898) a Educació i cultura: revista mallorquina de pedagogia. Any 1986. Núm. 5-6, pàg 115-126.

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la institució

7040 AHUIB

Regles o convencions

ISAD(G)

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Partial

Dates de creació revisió eliminació

Abril de 2013 / Maig de 2018 / Març de 2020

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Gran Enciclopèdia de Mallorca
ROSSELLÓ RAMON, Maria Rosa. El paper socio-educatiu del Cercle d'Obrers Catòlics de Palma (1877-1898)" a Educació i Cultura. Revista mallorquina de pedagogia. Palma: Universitat de les Illes Balears. Dept. de Ciències de l'Educació, 1986. núm. 5-6. pàg. 115-126.
CORTÉS i CORTÉS, gabriel: "Nuestra ciudad al fundarse el Cículo de Obreros Católicos". Conferència pronunciada el dia 9 de novembre de 1952 a la Sala Franciscana, amb motiu de les Fiestas Conmemorativas de las Bodas de Diamante del Círculo de Obreros Católicos. Ciudad de Mallorca: Premsa Mallorquina, 1952.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats